Undervisning fra himmelen

De sørafrikanske buskmennene (SAN) bor i avsidesliggende områder av Kalahariørkenen i Botswana, den gang kjent som Bechuanaland. Siden de avviser moderne sivilisasjon, har de hele tiden flyktet fra tilstedeværelsen av både andre afrikanske stammer og den hvite mann. I dag, drevet ut av store deler av sitt tidligere hjemland, streifer de rundt på den bølgende sandørkenen på jakt etter mat eller de har blitt fastboende på statens gitte områder. Mange forskere frykter at buskmennene snart vil dø ut.

I følge Bantusfolket, en av de største afrikanske rasene, er buskmenn bare omtrent 1,5 meter høye når de er fullvoksne. Deres gulbrune hud rynker lett, noe som gjør at de ser gamle ut i tidlig alder. Iført bare enkle plagg av dyrehud, og arrdannelser fra dekorasjoner på kroppen, vandrer de rundt i Kalahariørkenen for å samle røtter, frukt og nøtter, og jakter på små dyr som lever i den tørre regionen.

kalahari-desert

Kalahari ørkenen i Botswana

Sekuba og de ​​andre medlemmene av familien hans krøp inn i sine halvsirkelformede hytte av gress og kvister en kald natt i 1953. Ørkenen avkjøles alltid raskt etter solnedgang, og om vinteren lider buskmenn mye fra kulden. Som Sekuba falt i søvn, trakk han sin bue og kogger av forgiftede piler tett opp ved siden av seg. Han sov forberedt på en nødsituasjon. Han måtte det. Livet i ørkenen var en konstant kamp for å overleve. Buskmenn måtte lære mye i deres øde hjem. Bantufolket og den hvite mann kan nok vurdere dem som uvitende villmenn, men de små ørkenfolkene har stor intelligens og kunnskap. De visste om ørkenens mange hemmeligheter som f.eks. å finne ville strutseegg, hvordan man skal suge fuktigheten ut av sanden, hvilke planter som vil gi dem best gift til å smøre på sine jaktpiler, og hvor de våte tsama-melonene vokser etter at flom hadde fuktet deres frø. Buskmenn visste hvordan de skulle leve i en verden der andre menn ville ha dødd.

Mens han sov under den klare himmelen med vinterstjerner, drømte Sekuba en merkelig drøm. Neste morgen forsøkte han å beskrive den for sin kone og familie, men de kunne ikke forklare betydningen av det skinnende vesenet som hadde snakket fra den merkelige brannen som også nesten gjemte ham i all sin lysglans. Hvorfor hadde Sekuba blitt fortalt at han skulle reise østover og finne folk med en «bok»? Og de andre bøkene han snakket om – hva var det? Sekubas familie kunne ikke hjelpe ham å forstå. De visste bare at det var en viktig drøm.

Sekuba følte at han måtte begynne sin reise østover umiddelbart. Hans følelse av at det hastet forbløffet de andre. De kunne bare se problemene han ville møte ved å reise over den ensomme ørkenen. «Hvordan vil du snakke med disse menneskene med ‘Boken’?» utfordret en mann ham da han samlet sammen sine få eiendeler.

bushmen_kalahari_safari_botswana

Buskmenn i Kalahari ørkenen

Han fortalte sin drøm igjen.  «Jeg snakker språket deres ,» svarte han, uten å vite hvordan, men bare at det gjorde han. «Den skinnende lærte meg ordene i Boken. Jeg forstår dem. Jeg vil vite mer om hva det står der som er viktig for meg.» Den lille familien protesterte ikke mer. Noen de hadde delt drømmen med fulgte han et stykke på veien, og jaktet mat mens de gikk mot den østlige grensen av Bechuanaland .

Etter å ha forlatt den mer øde delen av ørkenen bak seg, møtte Sekuba og hans slektninger noen spredte buskmenn som hadde hatt kontakt med en av bantu stammene. Sekuba bestemte seg for å forlate sin familie nær de mindre isolerte buskmennene. Han fortalte sin kone at han ville komme tilbake etter at han fant et folk med en «Bok». Nå måtte han selv bære sin kaross (et skinnteppe laget av skinnet til en springbukk), en håndfull biltong (tørket kjøtt) , sin pil og bue , og reise videre alene .

Buskmannen hadde kommet ca. 150 km fra stedet der han hadde sett sin merkelige drøm, da han så en Bantu landsby skimrende i den afrikanske varmen. Det tilhørte Bamangwato stammen. Hans frykt for fremmede kjentes som en tøff kamp i ham ettersom han nærmet seg de spredte hyttene.

En Bantu mann så Sekuba , og ansiktet hans ble fylt med overraskelse og frykt da han så den lille mannen kommer over den støvete sletten . Den sene ettermiddagssolen tonet alt i en rødlig fargetone. Han visste at Buskmenn kunne være farlig til tider, men han rørte ikke sine piler eller viste andre tegn på fiendtlighet. Faktisk virket han ganske sky, selv om han hadde mot til å komme inn i en Bantu landsby. Bantumannen bestemte seg for ikke å hente hjelp.

kart kalahari desertSekuba stanset foran landsbyboeren og ventet på at han skulle snakke.

«Jeg ser deg,» sa Bantumannen, en hilsen ifølge afrikansk skikk.

I det han returnerte hilsenen, spurte Sekuba ,  «Hvor kan jeg finne et folk med «Boken» ?

Den andre mannen sto forbauset stille et øyeblikk. Da han ikke svarte, fortsatte Bushmannen: «Jeg har kommet for å finne folket som tilber Gud .»

«Du snakker vårt språk!» ropte Bantu bonden endelig. Buskmenn snakket et annet språk enn Bantufolket.

«Den skinnende har lært meg,» svarte Sekuba kort . Å se ansiktet til Bantumannen, da han raskt ble fortalt om den visjonen som var kommet til Sekuba i ørkenen, var fasinerende . «Kan du ta meg til en som kan lære meg mer om Boken?» la Sekuba til.

«Dette er fantastisk.» Bantumannen fortsatte å stirre på den brun- skinnende mannen. «Jeg vil ta deg med til vår pastor.»

Lenge etter i sin egen hytte, fortalte Bantumannen sin familie om den merkelige lille mannen som hadde kommet ut av ørkenen for å søke en som kunne lære han mer. De kom selv ut for å se buskmannen som hevdet å ha lært setswanaspråket fra et overnaturlig vesen.

Bantumannen og Sekuba fulgte en støvete vei mot noen mer spredte hytter. Landsbyboere dukket opp og grupperte seg om dem, nysgjerrige på Buskmannen. Sekuba stoppet for å fortelle dem hvordan ørkenfolket snakker sitt eget språk. Noen av Bantufolket fulgte de to mot prestehuset. Flere personer prøvde å fortelle Sekubas historie på samme tid.

Den innfødte presten løftet hånden for å få stillhet. «Disse forsøker å fortelle din historie, «sa han til den lille mannen, «men jeg vil gjerne at du skal fortelle meg det selv.»

Bantupresten tok stoler ut av huset, og satte seg foran de andre. Hans svarte dress og hvite prestekrage ga ham verdighet og respekt i øynene til de fremmøtte landsbyboere, som satte seg på bakken foran ham.

Stolt og lykkelig sto Sekuba foran den innfødte pastoren. Hans lange reisen over Kalahari hadde tydeligvis endt i suksess. I flytende setswana forteller han så om det lyse vesenet som hadde kommet til ham i en drøm og fortalte at han skulle søke et folk med en «Bok». Landsbyboerne lyttet i høytidelig ærefrykt. Da han avsluttet sin historie, spurte han: «Har jeg funnet et folk som tilber Gud som har en Bok ?»

Som svar, gikk presten inn i det lille huset sitt og kom tilbake med en bibel.

Sekuba gjenkjente den umiddelbart. «Den er det!» utbrøt han, bøyde hodet og klappet i hendene. «Det er den Boken».

«Reisen er avsluttet,» utbrøt den innfødte pastoren, «du skal bo hos meg i kveld.»

Etter at pastoren ledet gruppen i bønn, undret afrikanerne seg fortsatt over Sekubas merkelig historie mens de vandret bort til sine hytter.

Pastoren lånte Bushman et liggeunderlag og sa han kunne sove på gulvet i den lille hytta som brukes til matlaging. Han beordret sin tjener til å tilberede et måltid for Sekuba . Magen hans var tom etter de magre dager med ørkenreise. Sekuba gikk deretter for å sove, mett av dagens innhold ettersom han hadde funnet målet for sitt søk. I løpet av noen dager kunne han gå tilbake til familien sin.

I løpet av natten fikk han et annet syn. Den «skinnende» – engelen – kom igjen. «Dette er ikke den sanne kirke,» sa han, til Sekuba overraskelse. «Du må fortsette søket. Du må finne den Sabbatsholdene kirken og spørre etter Pastor Moyo. Han vil ikke bare ha en «Book», men også de fire brune bøker som i egentlig er ni.» Sekuba hadde glemt å spørre presten om dem.

Neste morgen sto Sekuba opp tidlig og ventet tålmodig til Bantuprestens skygge dukket opp fra interiøret i huset hans. «Jeg må forlate deg,» sa buskmannen høflig. «Jeg kan ikke bli her. Den skinnende kom i natt og fortalte meg at jeg måtte finne et folk som holder den syvende dag som sabbat.»

Forskrekket visste pastoren ikke helt hva han skulle si. «Dette er den viktigste kirken,» klarte han endelig å frese fra seg.

«Ville vår politimester gjøre noe galt? Du har ikke forstått den skinnende. Han mente ikke å fortelle deg at du skulle oppsøke en annen kirke,» hevdet presten irritert.

«Sir, jeg forsto den skinnende korrekt. Han viste meg tydelig hva jeg må gjøre. Det er folk som tilber Gud på den syvende dagen. Kan du fortelle meg hvor jeg kan finne dem?»

serowe2 (1)

Byen Serowe, der de fraktet Sekuba.

Presten ble rasende. Han truet høyt den lille mannen. Ved lyden av sinte stemmer, begynte naboene å strømme fra sine hjem for å se hva som foregikk. Ved å argumentere til landsbyboerne, vendte presten dem mot buskmannen. Fiendtlighet vellet opp i folks sinn og ansikter. De følte seg fornærmet fordi en villmann fra ørkenen hadde avvist deres kirke. «Den skinnende fortalte meg at jeg skulle finne syvende dags kirken,» gjentok Sekuba hver gang han hadde en sjanse til å snakke til sitt eget forsvar. Men de sinte menneskene ignorerte hans ord.

Argumentene rundt Sekuba fortsatte, Bantusfolkene ble fornærmet. De fryktet buskmennene, men så ned på dem som mindreverdige. De tok Sekubas ønske om å finne en annen kirke som en skade mot deres høvdings ære. På en eller annen måte måtte de hevne skaden på sin stammes stolthet. De latterliggjorde han. Når Sekuba fortsatte å spørre hvor han kunne finne dem som holdt sabbaten, satte mobben han i arrest for å ha trosset myndigheten til høvdingens kirke. De sinte landsbyboere kastet til slutt sin fange på en lastebil, og kjørte 64 km til Serowe, hovedstaden for Bamangwato stammen. Der drog de ​​den forsvarsløse mannen framfor politimesteren.

I Kalahari ville Sekuba øyeblikkelig ha drept alle som truet ham. Nå sto han foran den uvennlige stammelederen i den opprinnelige domstolen utenfor Serowe, og lyttet til anklagene mot seg. Ærefrykten og kraften fra hans to visjoner styrte fremdeles livet hans. Når stammelederen forlangte å få vite om den innfødte prestens påstander var sanne, svarte han at han bare hadde bedt om hjelp til å finne kirken som tilba på den syvende dagen. Han visste ikke mye om den Gud som hadde sendt den skinnende for å snakke med ham, fortsatte Sekuba, men han visste at så lenge han levde ville han gjøre det som utsendingen i drømmen hadde fortalt ham.

Sjefen forsto at buskmannen ønsket å finne Syvendedags Adventistsamfunnet. Bantu herskerens kone var en av dem, så han visste om deres tro. Fordi han ikke ønsket at ørkenmannens historie skulle spres og derved stjele folks oppmerksomhet til adventistene på bekostning av sin egen kirke, befalte sjefen Sekuba om å være stille. Sekuba nektet. Igjen uttalte han at han ville adlyde og fortelle om sine drømmer, så lenge han levde.

En betydelig folkemengde hadde nå samlet seg rundt friluftsdomstolen. Landsbyboerne som hadde brakt Sekuba til Serowe, hadde sirkulert blant afrikanere, for å snu folk imot buskmannen. De fryktet de merkelige, hemmelighetsfulle buskmennene og så en sjanse til å få hevn. Snart begynte mobben å komme ut av kontroll. Sjefen ønsket å ta en avgjørelse om hvordan de skulle straffe Sekuba . Hvis mobben angrep Sekuba , ville sjefen miste prestisje . Han ønsket ikke at det skulle skje. For å hindre det, bestemte han seg for å ta saken til distriktkommisæren. Da slapp han selv å ta en beslutning. Det ville være bedre enn å la mobben ta over.

Distriktkommisæren, en europeisk ansatt i kolonistyret, hørte tålmodig på detaljene. Han forstod årsakene bak Bantus handlinger. Han kunne ikke se noe behov for å fornærme dem, først truet han Sekuba og advarte han om at han ville bli straffet for å forstyrre freden. Buskmannen endret ikke sin historie under press. Han gjentok stadig sitt ønske om å adlyde de visjoner han hadde fått og finne sabbatsholderne. Det faktum at Sekuba kunne snakke et annet språk enn sitt eget språk overrasket distriktkommisæren, men at den innfødte, uten noen form for utdannelse, kunne klynge seg så standhaftig til sin fortelling om engelens besøk, forbløffet ham enda mer. Han fikk en følelse av ærefrykt.

Kommissæren funderte en stund over saken. Sekuba hadde ikke begått noen forbrytelse. Faktisk, respekterte han høfligheten og motet til den lille Buskmannen som hadde en sjelden evne blant sin rase, ved at han snakket flytende setswana. Han studerte de sinte anklagerne et øyeblikk. Blikket hans flyttet seg til Sekubas ansikt. Publikum ble stille som om de ante at kommisæren var i ferd med å avsi en dom.

«Du har ikke begått noen forbrytelse,» sa han adressert til Sekuba. «Du er fri til å gå fortelle hvem du vil om din tro.» Den hvite mann signaliserte til publikum at de skulle vende tilbake til sine hjem, og Sekuba kunne gjenoppta sitt søk uforstyrret.

kalahari_sunsetBuskmannen var plutselig alene i mørket i den tørre ørkenen utenfor Serowe. Han hvilte en stund, og lurte på hva han skal gjøre videre. Engelen i drømmen hadde fortalt ham at han skulle finne pastor Moyo. Men hvor bodde denne mannen? Sekuba hadde ingen anelse om hvilken vei han skulle gå. Så langt hadde han ikke lyktes altfor godt. Han hadde bare fått vanskeligheter. Han måtte finne noen til å hjelpe seg. Kanskje, tenkte buskmannen, ville den skinnende komme igjen hvis han ba ham?  Han hadde aldri snakket med den store Gud før, men han ville prøve. Alene i ørkenen snakket han til Gud, som han visste lite om, og som han ikke kunne se, i motsetning til månen og stjernene hans folk normalt hadde tilbedt. Sekuba ba om at Gud ville lede ham, og at han ville sende han et tegn. Etter å ha avsluttet sin bønn, krøllet han seg opp under en busk og falt i søvn.

I lys av daggry så han i horisonten en liten sky. Slikt er sjelden i den tørre, klare luften av steppeland ved grensen til Kalahari. Han aksepterte det som sitt tegn, og mens han samlet opp sine få eiendeler, bestemte han seg for å følge skyen. Han kastet et blikk på himmelen. Solen ville snart være høyt på himmelen. Det var vanskelig for alle som våget å gå i dette område, men varmen virket ikke til å bry Sekuba. Han var vant til det, og dessuten, hadde han ikke lenger bare sitt lendeklede. I Serowe hadde han plukket opp noen klær i europeisk stil.

Hver dag svevde skyen i nordøst. I syv dager og over 190 km. brukte han den som en veiviser. På slutten av sin reiseuke, la han merke til bygninger i det fjerne. De tilhørte Tshesebe, et lite tettsted langs jernbanen som den gang gikk fra Kongo til byen Cape Town. Grensen til Bechuanaland og Sør-Rhodesia var ikke langt unna.

Skyen forsvant, og Sekuba visste at han ville finne sitt mål i jernbanebyen. Siden det var sent på dagen, nesten solnedgang, bestemte han seg for å tilbringe natten utenfor byen heller enn å prøve å nå den etter mørkets frembrudd. Han følte seg mer sikker og komfortabel i halvørkenen rundt byen.

Tshesebe.8

Tshesebe nær grensen til Zimbabwe

Da han vandret mot Tshesebe, møtte Sekuba en Bantu. Sekuba hadde sin kaross drapert over sine kogger av piler, og han hadde på seg europeiske klær. Bantuen gjenkjente ikke at den lille brune mannen var en Buskmann, spesielt ikke siden Sekuba snakket setswana. Bantumannen ga han retningen og fortsatte på sin vei. Hadde han kjent Sekubas identitet, ville han følt frykt og mistillit.

Sekuba fant Pastor Moyos hus og banket på døren. Da pastoren kom til døren, hilste han ham med  «Dumelong,» setswanaspråkets uttrykk for «god morgen.» Sekubas kaross gled av skulderen, og avslørte hans kogger med piler og overrasket adventistsamfunnets pastor. Han inviterte Buskmannen inn. Ved hjelp av sin evne til å snakke flytende setswana, fortalte Sekuba igjen om sine drømmer og læren til den skinnende. «Han befalte meg å finne folk med den ‘Boken’ og som tilber den syvende dag sabbat ,» konkluderte han .

Moyo gikk til en hylle på den ene veggen og kom tilbake med sin egen Bibel. «Den er det ,» nikket hans besøkende, men han husket noe annet engelen hadde fortalt ham å se etter. «Hvor er de fire bøkene som egentlig er ni?» Instinktivt rekte pastoren hånden ut etter de fire brune bind av sitt sett «Vitnesbyrd for menigheten». Lykke gled over Buskmannens rynkete ansikt . «Ja,» utbrøt han, «du tilhører folket.»

Hele dagen snakket de to sammen. Pastor Moyo forklarte Sekuba de store temaene og sannhetene i Bibelen. Han hjalp buskmannen å forstå litt mer om den Gud som hadde sendt sin engel for å lære ham å lese og skrive i Tswana språket og be ham om å finne Syvendedags Adventistsamfunnet . Pastoren leste for ham om Kristus, hvordan han kom for å redde verden, og hvordan han ville komme en gang til for å ta sine tilhengere til et fjerntliggende sted som heter himmelen.

Selv om Sekubamiraklet overveldet adventistsamfunnet pastor, hadde han i sitt sinn frykt og mistro til alle buskmenn. Han hadde vokst opp med deler av holdningen nesten alle Bantus som hadde møtt eller som visste om det merkelige folket i Kalahariørkenen. Gud visste at han må hjelpe Moyo med å overvinne sin mistro. Han sendte presten en drøm. I den så han en bibeltekst, Esekiel 36:8. Han våknet, sto opp i en fart, tente et stearinlys, og vippet opp sin bibel. Han fant verset og pastor Moyo leste : «Men dere, Israels fjell, dere skal skyte eders grener og bære eders frukt for mitt folk Israel; for de er på hånden for å komme.»  Han forsto hva Gud ville at han skulle vite. Hans frykt for buskmenn forsvant. Gud visste at buskmenn var klare til å ta imot Bibelen, og Han ville at pastor Moyo skulle hjelpe dem.

Sekuba studerte Bibelen med Syvendedags Adventistsamfunnets pastor noen uker. Så bestemte han seg for at han måtte vende tilbake til sitt eget folk og fortelle dem hva han hadde lært. Før han dro, fikk han Moyo til å love at han skulle komme og undervise buskmennene mere.

I stedet for å vende tilbake til sitt nomadiske liv i Kalahariørkenen, bestemte Sekuba å leve i Nata statsallmenning, et statseid område utenfor de områdene hvor de ulike bantustammene levde. Han var lei av det farlige livet til ørkenjegerne. Med alle av sine egne som var villige til å bli med ham, ville han starte ett nytt og mer sivilisert liv, et liv der de ikke ville være nødt til å flytte om noen få dager eller uker for å finne mat og vann.

images

Botswana er et land med mange ville dyr i det fri. I buskmannens nye hjem ville de dyrke jorden og bo fast et sted.

Etter at Sekuba og hans familie hadde slått seg ned som bønder, reiste pastor Moyo til hans nye hjem på sykkel. Hans første besøk varte en uke til tross for at han måtte gå til et nærliggende handelssted for å kjøpe sin mat. Foruten Sekubas familie, lærte han opp en rekke buskmenn som også hadde tatt opp jordbruk og som bodde i nærheten Sekuba.

Sekuba hadde forstått Bibelens lære. Et par måneder senere, i 1954, døpte pastor Daniel Mogegeh ham. Året etter, var hans kone, bror og søster klare for dåp. Mange buskmenn lærte om Bibelen. Deres tradisjon hadde bestått av innøvde historier og myter om sine guder og forfedre, ned fra generasjon til generasjon. Nå ble den tradisjonen erstattet ved at de nye kristne lærte skriftsteder utenat. Buskmenn er intelligente mennesker. De må være det for å overleve i det barske miljøet i Kalahariørkenen. Deres ivrige sinn har lært dem å kjenne hver kilde til mat og vann.

Sekuba mistet aldri evnen til å snakke, lese og skrive i Tswana språk. Syvendedags Adventistsamfunnet ordinert ham senere til eldste, evangelist og pastor i den første Buskmann kirken. På grunn av deres harde liv, lever ikke buskmenn lenge. Sekuba døde i 1957, bare fire år etter sine drømmer. Men før han døde så han flere medlemmer av sin stamme døpt inn i adventistsamfunnet.  Når dette ble skrevet hadde minst femti buskmenn sluttet seg til kirken .

I sin søken etter mennesker med de fire bøkene som egentlig var ni, hadde Sekuba ubevisst anerkjent en av de viktigste trekk ved Syvendedags Adventistsamfunnet. Gud har gitt den profetisk gave, som inviterer alle mennesker til å ta imot Jesus og følge ham til himmelen.

Tags: , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply