Endorfin

logoVår vidunderlige2Vår vidunderlige kropp og sjel

Er sammenfiltret i hverandre og kan ikke adskilles.

Kort om Endorfiner – Endorfiner forteller oss om Guds godhet.

Gud skapte et stoff som skulle bistå oss ved smerter og angst.

Endorfiner blir frigjort i kroppen ved stress og smerter og det demper frykt. Ingen medisiner eller stimulanser utenfra er egentlig nødvendig. Kroppen er skapt til å være rede til alt etter at synden kom inn i verden.

Endorfiner frigjøres også når vi løper, så det er årsaken til at noen kan kjenne at de blir  «avhengig» av å løpe. Endorfin øker altså ved plutselig akutt fysisk anstrengelser eller et treningsprogram man går igjennom. Svømming har også vist seg å frigjøre store mengder av endorfiner Akkurat som morfin, så virker stoffet både smertestillende og beroligende.

lionHos dyr som vi ser løper fra en løve eller et annet dyr som vil ta det, har man målt svært høye verdier av endorfiner. Det betyr at de ikke kjenner smerte eller angst når de først blir tatt.

Man kan jo bare spekulere i om mange martyrer opplevde den samme frigjøringen av endorfiner som en Guds gave, når de sto og sang i f.eks Colusseum. Det fortelles at da en martyr skulle brennes på bålet for kjetteri i middelalderen, avtalte han med sine venner at dersom han ikke kjente smerte når ilden tok godt fyr i han, så skulle han rekke opp hånden. Det gjorde han. Det er ikke usannsynlig at Gud økte dette hormonet i hans kropp, for jeg kjenner en misjonær som for flere år siden ble steinet i Papua New Guinea, men overlevde. Han fortalte det samme, han kjente ingen smerte.

Ved siden av å løpe eller jogge, så er latter en annen måte vi kan frigjøre endorfiner på.  Selv når vi sitter med en forventning om at noe morsomt skal skje eller vi er midt i f.eks en morsom film så viser kroppen høyere nivåer av endorfin. Om ikke en god latter forlenger livet, så gir det i vertfall en god boost i livet for å kjenne lykke og velvære. Både britiske og finske forskere har funnet ut at jo flere reseptorer (mottakere)  deltakerne hadde i hjernen for endorfiner, jo mer lo de gjennom eksperimentet.

three_woman_laughing_facebook_smAndre undersøkelser blant annet i Oxford viser også at latter frigjør endorfiner og at sosial latter muligens skapte sosiale bånd. Latter i en sosial sammenheng ledet til følelse av velvære og det øker endorfiner og andre opiod peptider i hjernen. Latteren ga dermed en økende felleskapsfølelse, trygghet og avslappelse.

«Vekkelsesmøter»

Ser man moderne vekkelsesmøter hvor enkelte kommer på scenen og forteller at de ikke opplever smerte lenger, kan det være at en god porsjon endorfiner i et ekstatisk møte er årsaken. Særlig når smertene i mange tilfeller kommer tilbake senere.

Så kanskje er det ikke den hellige ånd, men den gode følelsen av endorfiner i kroppen som gir lykkerus og fravær av smerter på slike møter.

Vi har ingen informasjon om at det var slike møter som ble holdt av Jesus da han var på denne jord. Han talte til hjernen og ikke det limbriske system. Det betyr ikke at det er galt å le, men suggesjon er hva det er; suggesjon og ingenting annet. Det er det samme som fremkalles i hinduistiske opphisselsesmøter og afrikansk ekstatisk stammedans.

Mat

Studier har vist at mørk sjokolade og sterkt krydret mat også kan øke endorfin dosen i blodet. Det kan jo være godt å vite.

Endorfin lages i hypofysen, en liten kjertel i hjernen. Kan denne del av hjernen eksistere utenfor kroppen? Selvfølgelig ikke. Den er en del av den. Kropp og sjel kan ikke adskilles.

Musikk

Som ved mange andre transmittere eller signalstoffer i hjernen, så stimuleres også produksjonen av endofiner, av musikk.

Kilde: The Journal of Neuroscience, neurosciencenews.com/endorphins-social-laughter-6825/

Vår vidunderlige kropp og sjel er sammenfiltret i hverandre og kan ikke fungere uten hverandre.

Tags: , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply