Dopamin

Dopamin – Skapt for å gi oss en lykkerus? logoVår vidunderlige2

Dopamin er produsert i flere områder av hjernen, inkludert substantia nigra (svart substans midt i hjernen) og det ventral tegmental området. Det er en neurohormon som frigjøres av hypothalamus.

Kroppen er skapt med et eget lystsenter som heter nucleus accumbens. Der finnes det millioner av neuroner (nerveceller) som tar imot dette signalstoffet som heter Dopamin,

Stoffet dopamin er en signalsubstans, det vil si et stoff som overfører kjemiske signaler fra en nervecelle til en annen, og det dannes naturlig i hjernen.

Stoffet er viktig for hjernens belønnings- og motivasjonssystem, og spiller en rolle i forhold til avhengighet. Belønningssenteret stimuleres av signalstoffet dopamin. Høyt dopaminnivå gir økt følelse av glede og velvære. reach-your-goals

– Dopamin utskilles i hjernen og er altså knyttet til følelsen av behag og tilfredshet, ved at det forsterker intensiteten av nerveimpulsene. Ved rusopplevelser er det dopaminet som er det viktigste signalstoffet.

Er Dopamin et motivasjonshormon?                                                                                                                                                                                                     I allefall sier forskere at mye av dette hormonet gjør at du handler for å nå ditt mål, og gir deg en oppstemt glede når du når målet. Procrastinasjon (at du utsetter ting), tviler på deg selv og opplever mangel på entusiasme, er forbundet med lave verdier av Dopamin.

Studier av rotter med lave Dopamin verdier viser at de valgte  letteste utveiene og derved fikk mindre belønning (i dette tilfelle mat), enn de med høyere dopamin verdier. De sistnevnte gjorde dobbelte anstrengelser for å få dobbelt belønning.

Derfor viser forskning at: Det er lurt å dele store mål inn i små doser, delmål. Da får man ikke bare belønning når man har nådd det store målet, men man frigjør Dopamin oftere, ved hvert lille delmål. Når man gir seg selv en liten belønning i form av et restaurantbesøk, kjøp av et plagg m.m. frgjøres dette gledeshormonet i hjernen. Ved siden av at dette stoffet gir oss belønning gir det også en sterk motivasjon for gjentakelse og derved motivasjon for å fortsette.

Det å gjøre ferdig et kunstverk, en artikkel, en strikket genser eller annet man er dyktig på gir den samme dopamingleden. Et mål er et mål og målbevisste mennesker kan ikke leve uten å sette seg et mål for den tiden de bruker på noe de senere belønnes for.

smiling girlOmsorg for barn skal også frigjøre dette signalstoffet. Det er ikke så vanskelig å forstå, for her vil man oppleve stadige måloppnåelser når barnet mestrer nye ting i sin vekst. Dopaminet vil utskilles hos både barn og voksne når man har mestret det man ønsket å oppnå.

Er det andre ting som kan utløse dette lykkehormonet?                                                                        Å nyte et godt måltid eller å spise i det hele tatt frigjør også Dopamin. Sex og jakt på nye opplevelser skal visstnok også gi disse opplevelsene.

Men, selv om vi er skapt med dette vidunderlige virkemiddel, er det mange mennesker som søker å oppleve det uten at de har hverken satt seg noen mål eller fortjener noen belønning for noe som helst, eller kanskje har belønningen uteblitt i deres oppvekst eller i deres omgivelser? På den måten har kroppen ikke lært hvordan den skal produsere dopamin.

Fordi opplevelsen av denne transmitteren er så god, er det mange som vil innta den på kunstig måte.

En liten sjokolade kan gi litt dopamin, kaffe gir enda mere, men den største dopamindosen får man ved et skudd heroin. Det er svært lett å bli avhengig av dette belønningshormonet, men i stedet for at det skulle virke motiverende og derved øke innsats for ting man ønsker å oppnå i livet, kan en heroinavhengig oppleve ruin og arbeidsudyktighet.

På Gaustad sykehus i Oslo satte man i gang et prosjekt for å hjelpe rusavhengige med arbeidsglede. Et av mottoene er «å styrke arbeidshåp og mestringstro”.

Men det er ikke bare heroin som kan gi denne sterke belønningsfølelsen vi får av dopamin. Det kan også dataspill og da spesielt voldelige spill. Hjerneforskere ved Århus universitet fant ut at dopaminnivået steg tre ganger mer når man spiller voldelige dataspill enn når man tar en gatedose med kokain!

Har man brukt kunstige stimulanser for å få dopamin, slutter kroppen selv å produsere det. Abstinensene fra Dopamin, kan gi stor depresjon. Derfor er de menneskene som prøver å slutte med heroin etc, svært deprimerte og det gjør at det er vanskelig å slutte med det. Depresjonen vil være der til man pånytt gir seg selv en kunstig boost med Dopamin, eller søker å oppbygge kroppens evne til å lage det selv.

Dopamin og ADHD                                                                                                 Forskning viser at både barn og voksne med ADHD har lavere mengder med dopamin i hjernen. Noen voksne med ADHD har svært lave verdier av det enzymet som lager dopamin (dopa decarboxylase). Andre mennesker med ADHD synes å ha for mange stoffer som fjerner dopamin straks det er laget. Det kan være en stor forklaring på at mange som vokser opp med ADHD starter med rus når de blir større. En slags selvmedisinering for kroppens manglende dopamin.

Total mangel på Dopamin   Parkinsons sykdom skyldes nedbrytning av nerveceller i hjernen. Det er spesielt nerveceller, som nettopp produserer signalstoffet dopamin, som ødelegges. Da Dopamin også er en viktig faktor i forbindelse med kroppens bevegelser, vil det oppstå motoriske symptomer, slik som skjelving, langsomme bevegelser, muskelstivhet, dårlig balance og nedsatt mimik i ansiktet.  Folk med Parkinson opplever såvel også depresjon, apati og noen ganger demens pga av at hjerneceller dør.

Parkinson behandles derfor med medisiner som skal gi bedre utnyttig av den dopamine man har og medisin for å tilføye dopamine.

Kilde: Sosiolog Knut T. Reinås ved Klinikk for rus og avhengighet, Aker Universitetssykehus. Netdoctor.dk, dagensmedisin.no, NHI.no

Overgi dine gjerninger til Herren, så skal dine planer bli virkelighet. Sal.Ord.16:3

Kan vi ha en sjel uten en kropp? En sjel uten hypothalamus eller substantia nigra? Sjelen og kroppen er sammenfiltret i kroppen. Slik er vi skapt.

Dualisme som skille kropp og sjel er ikke bibelsk.

Tags: , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply