Oxytocin

logoVår vidunderlige2Kort om Oxytocin

–  hormon skapt til kjærlighet og lykke.

 Dopamin, serotonin, oxytocin og endorfiner er kvartetten ansvarlig for din lykke. Mange situasjoner kan utløse disse, men i stedet for å sitte i passasjerstolen og vente, er det måter du med vilje kan få dem til å strømme rundt i kroppen.

Oxytocin er et hormon, som dannes i hypothalamus og lagres i hypofysens baklapp. Oxytocin er et peptidhormon

Oxytocin er også kalt lykkehormonet. Oxytocin er et hormon, som utskilles i kroppen, hver gang du gjør noe som kjennes fint og godt.

Berøring er det, som stimulerer frigørelsen af oxytocin mest. Det vil si at alle ytre og indre fysiske påvirkninger som kjærtegn, massasje, klemmer, varme, en bløt bamse eller pute osv. Men ikke nødvendigvis bare nærkontakt. Hyggelig samvær og nær fortrolighet kan også stimulere frigivelse av oxytocin. . En svensk professor i fysiologi Kerstin Uvnäs Moberg har forsket i dette og denne forskningen har vist at hormonet frigjøres like lett hos begge kjønn ved alle former for behagelige og nytelsesfulle stimuli.

hugVed berøring og nærvær dannes oxytocinet i hjernen i hypothalamus (stedet som også regulerer stress). Hormonet frigjøres deretter til blodbanene. Her påvirker oxytocin vårt sentrale nervesystem, så vi slapper av og får ro. Slik forlater stress kroppen, mengden av stresshormonet Cortisol i blodet halveres, puls og blodtrykk går ned.  Totalt velvære! Selv om mengden av oxytocin i blodet halveres etter bare noen få minutter, så vil vi ha glede av det i lang tid, da hormonet holder seg lenge i kroppen.

Ved siden av alle disse behagelige sidene av dette hormonet har undersøkelser også vist at opptakelsen av næringsstoffer fra maten vi spiser bedrer seg, fordøyelsen blir bedre, sårhelingstiden halveres. Immunforsvaret styrkes også. Kolestreroltallet skal visst også bli bedre. Angst og bekymring dempes, man blir beroliget, slapper av og sinne og vrede dempes.

Så at man automatisk klemmer en som er lei seg eller et barn som har slått seg er altså både naturlig og riktig og hjelper!  Full OMSORG!

Kyss, kjærtegn og noe så godt som massasje utløser Oxytocin hos begge parter. I tillegg vil vi føle ømhet og godhet for andre mennesker.

Alt positivt og tillitskapende nærvær mellom mennesker øker Oxytocin i blodet, men også en god bok i sofaen med behagelig musikk hvor du kjenner at du har det godt utløser hormonet. OG… ved å gjøre gode ting for andre!

De siste årene er det også kommet fram at hormonet Oxytocin kan få oss til å stole mer på andre.

Oxytocin kan i noen grad sammenlignes med alkohol, som også kan gjøre sosiale relasjoner lettere. Men alkohol har mange negative sider og det kan faktisk også Oxytocin ha. En undersøkelse har vist at de som fikk en god posjon med Oxytocin stolte så mye på andre at de lettere investerte penger til en anonym. Det kan altså være lurt å bruke hodet, selv om man kjenner en økt tillit til andre mennesker.

Kan dette kjærlighedshormonet hindre utroskap? Hormonet som fremmer Guds moralske natur.

field-mouse-3311668_960_720Mange studier har vist at oxytocin påvirker mennesker til å bli mer empatiske, gavmilde og samarbeidsvillige. De blir også flinkere til å lese ansiktsuttrykk. Og hormonet viser seg å fremme troskap mot partneren. To undersøkelser er gjort som viser dette. Præriemusen, er en monogam mus og danner tette bånd med sin partner, de deler rede og oppdrar barna sammen. Markmusen derimot, forlater hunmusen og ungene og finner en ny partner som den parrer seg med.

I begge disse mus ble det endret på deres Oxytocinnivå i blodet. De to ulike mus varierer i deres følsomhet overfor oxytocin.  I et forsøk hvor følsomheten til oxytocin ble økt ved enten å øke hormondosen eller blokere for reseptorer i hjernen, ble musenes adferd endret. Præriemusene fant seg andre å parre seg med og hanmarkmusene endret seg til å bli monogame, omsorgsfulle fedre.

Hos mennesket har oxytocin vist seg å hindre menn, som er i et forhold, i å henvende seg til attraktive kvinner. Dette skyldes en økning i hjernens belønningssystem når mennene ser sin partners ansikt og ikke når de ser en annen kvinnes ansikt.

Oxytocin har vist seg å styrke forholdet mellom to mennesker. Utløsningen av Oxytocin skaper intimitet, tillit og styrker forhold. The utløses ved orgasme og ved fødsler og amming. Faktisk blir oxytoxin tilbudt kvinnen når de har problemer med ammingen (oxytocin nesespray). Dyr avviser sine nyfødte hvis oxytocinet er blokkert.

Dr. Paul Zak sier at dette er et kosehormon, en enkel måte å få oxytocin til å flyte rundt er å gi noen en klem. Det reduserer også stress i hjerte/kar systemet og bedrer immunsystemet. Dr Zak anbefaler å gi en klem isteden for et håndtrykk. Han anbefaler åtte klemmer om dagen.

Å gi noen en gave, vil også få deres oxytocin nivå til å stige. Styrk derfor gjerne familie og kolleger med en gave når anledningen byr seg.

Det er altså ikke et hormon, som fyker rundt i kroppen av seg selv og stiger og faller i tide og utide.  Det skal en handling til.

Flere fakta om Oxytocin

 • Det har en haveringstid på 3 minutter og nedbrytes fortere i stuetemperatur.

  223058-SometiThe-Right-Person-And-Your-Stress-Melts-Away

  En klem er for lite sier en forsker. Han sier at vi trenger minst 8 klemmer om dagen.

 • * Forskere i Zürich fant at 5 % av deres testpersoner utløste ikke Oxytocin i det hele tatt når de ble vist tillit, kjærlighet, omsorg og berøring m.m. (det var oftest de som også hadde diagnose som sosiopater, psykopater og som viste uempatiske trekk (omsorgssvikt, ensomhet og manglende omsorg fra man var liten kan faktisk bety at kroppen ikke har «lært» at det skal utløses Oxytocin ved kjærlighet, berøring og omsorg som voksen.
 • * Lav verdier av Oxytocin gir altså egoisme, selviskhet, lav moral og likegyldighet for andre menneskers følelser.
 • Store mengder stress er hemmende for produsjonen av Oxytocin – derfor kan man kanskje forklare hvorfor man oppfører seg dårlig når man er ekstremt stresset.
 • Kanskje kan vi ennå mere forstå hvor viktig det er at barn får mye voksen kontakt de første leveår og ikke blir overlatt alene i en overfylt barnehage. Man har målt stress hormonet Cortisol i blodet hos små barn i barnehage. Det er urovekkende høyt hele dagen. Dette kan føre til flere sykdommer og også fedme hos barn, og det minsker læringsevnen i barnehage og skole.
 • La oss oppsummere verdiene av å ha mye Oxytocin i kroppen:

  Copperfield

  I historien om David Copperfield blir vi fortalt at David klarer ikke hjemmeskolen når hans strenge stefar og strenge tante er i rommet. Det passer bra med nåtidens forskning.

 • Mer tillitsfull
 • Mer kærlig
 • Mer generøs
 • Mer gavmild
 • Mindre stresset
 • Mindre angst
 • Mer empatisk
 • Mer tryg og rolig
 • Mer samarbeidsvillig
 • Mer moralsk
 • Lavere blodtrykk og kolesterol
 • ✔ Styrket innlæringsevne
 • ✔ Mere dybe og tætte kærlighets relationer.
 • ✔ styrket innlæringsevne.
 • ✔nærhed, sammenhold og langvarig følelsesmessig kontakt.

Det kan skape kærlighet, omsorg, empati og alt det som varmer og som vi forbinder med å være i et godt, stabilt, dybt, trygt og kærligt parforhold.

Gud elsker oss og Han ønsker at vi skal elske hverandre. Og til å elske har han gitt oss kroppen :).

 

   

 

Tags: , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply