Niacin

niacinbookFår du nok Niacin? Niacin er et B-vitamin, kalles også for B3. Det inngår i B-vitamin tilskudd men er ofte ikke nok for mange som har spesielle behov for det.

Hvor mye man trenger avhenger også fra person til person.

Les blant annet om overraskende funn der Niacin inngår som et viktig middel til å helbrede ADHD, store depresjoner og hos noen også psykoser.

Niacin er nødvendig for mange af kroppens funksjoner. Derfor er det viktig, at man får nok av dette B-vitaminet. Da Niacin finnes i vårt stoffskifte, varierer det derfor fra person til person, om man får nok.

Mengden man trenger av Niacin avhenger også av, hvor mye energi, man bruker daglig.

Der er likevel noen sykdommer og faktorer, som kan øke sjansen for å bli offer for Niacinmangel, som det er en god ide å være oppmerksom på. Det gjelder leversykdommer (f.eks hepatitt), dårlig regulert diabetes og alkoholisme. Langvarige slankekurer, samt ensidige kostvaner kan også påvirke til at kroppen ikke får de nødvendige mengder av Niacin, simpelthen fordi man ikke får nok av de matvarene, som inneholder dette B3-vitaminet.

Kjente funksjoner av B3-vitaminet Niacin:

Niacin bidrar til en normal psykisk funksjon. Grunnen til dette er Niacin vitaminets effekt på de følgende 4 virkninger:                                                                                                                                                                                                                                                  

*Et godt stoffskifte som skal øke forbrenningen.                                                                                                                                                                     

*Niacin hjelper med å vedlikeholde et normalt fungerende nervesystem.                                                                                                                        

*Niacin hjelper med å unngå skader på kroppens slimhinner, som bl.a. finnes i munnen, øynene, nesen, lungene og luftrøret.                                                                                                                                                                                                                                                    

*Niacin er med på å forhindre en unaturlig tretthet og utmattelse. Ofte inntar hardtarbeidende personer, slik som elitesportsutøvere en høyere mengde av bl.a. Niacin for å unngå utmattelse.

HVORDAN BESTEMME ET METNINGSNIVÅ AV NIACIN

Niacin er vitamin B-3, og et av de vannløselige B-komplekse vitaminene. En av niacins unike egenskaper er dens evne til å hjelpe deg naturlig å slappe av og sovne raskere om natten. Og det er godt etablert at niacin bidrar til å redusere skadelige kolesterolnivåer i blodet. Abram Hoffer, M.D., Ph.D. forklarer: “Niacin er et av de beste stoffene for å heve lipoproteinkolesterol med høy tetthet (“det gode kolesterolet) og reduserer dermed forholdet mellom totalkolesterol og kolesterol med høy tetthet.”

 REDUSERE ANGST OG DEPRESJON                                                                                                                                                                                                  

En annen niacin funksjon er dens evne til å redusere angst og depresjon. Enda et trekk ved niacin er at det utvider blodårene og skaper en følelse av varme, kalt en “niacin flush”. Dette er ofte ledsaget av en rødming av huden. Det er denne “flushen” eller varmefølelsen som indikerer en midlertidig metning av niacin, og det er vårt tema her.

Det finnes dokumenterte helbredelser ved store depresjoner og ved schizofreni. I slike tilfeller skal det svært høye doser til. Men Niacin er ikke farlig og det man ikke har bruk for vil kroppen skille ut, da det er vannløselig. Det finnes mye informasjon om dette her:

lonely-sad-teenage-girl-cry-in-the-dark-corner-family-problems-abuse-and-people-concept-700-209646001Dr. Andrew Saul forteller på denne videoen (se link) om en kvinne som led av så alvorlig depresjon at hun satt i en krok i et rom hele dagen. Hun spiste nesten ikke og snakket overhode ikke. Etter store doser med Niacin satt hun ved bordet og spiste og snakket. Kommentarene under bør også leses. Der forteller mange flere mennesker sine historier om hvordan de er blitt hjulpet etter å ha slitt med depresjon og alkoholisme m.m https://www.youtube.com/watch?v=7K2tqxKf2EE

 

Store doser ved alvorlig depresjon

Du kan bokstavelig talt se og føle at du har tatt nok niacin. Ideen er først å ta akkurat nok niacin til å få en liten flush. Dette betyr en rosahet rundt kinnene, ørene, nakken, underarmene og kanskje andre steder. En lett niacin flush bør ende etter omtrent femten minutter. Hvis du tar for mye niacin, kan flushen bli mer uttalt og vare lenger. En stor dose niacin på tom mage vil garantert forårsake dyp rødme.

flushing“Med større startdoser er flushen mer uttalt og varer lenger,” sier Dr. Hoffer, en psykiater som praktiserte dette i mange år. “Men for hver tilleggsdose avtar intensiteten av flushen og blir hos de fleste pasienter en mindre plage i stedet for irriterende. Niacin bør alltid tas umiddelbart etter å ha fullført et måltid.

«Jeg har funnet ut at den beste måten for meg å nøyaktig kontrollere rødmefølelsen på er å starte med svært små mengder niacin og gradvis øke til den første flushen blir lagt merke til. En metode er å starte med bare 25 milligram (25 mg) tre ganger om dagen, for eksempel med hvert måltid. Neste dag, prøv 50 mg til frokost, 25 mg til lunsj og 25 mg til kveldsmat. Dagen etter kan man prøve 50 mg til frokost, 50 mg til lunsj og 25 mg til kvelds. Og neste dag, 50 mg ved hvert av de tre måltidene. Dagen etter, 75 mg, 50 mg og 50 mg. Så, 75. 75 og 50, og så videre. På denne måten har du økt med den enkle hastigheten på bare 25 mg per dag. Man ville fortsette å øke doseringen med 25 mg per dag til flushen oppstår».

Det er vanskelig å forutsi et metningsnivå for niacin fordi hver person er forskjellig. Som en generell regel, jo mer du må vente på en flush, jo mer Niacin trenger du. Hvis du får flushrødmen tidlig, trenger du ikke mye niacin. Hvis rødming ikke skjer før på et høyt nivå, så bruker kroppen din åpenbart den høyere mengden av vitaminet.

Et viktig poeng her er at niacin er et vitamin, ikke et medikament. Det er ikke vanedannende. Niacin krever ikke resept fordi det er så trygt. Det er et næringsstoff som alle trenger hver dag. Ulike mennesker under forskjellige omstendigheter krever forskjellige mengder niacin.

Dr. Hoffer sier også: “En persons aller øverste grense er om mengden som tas forårsaker kvalme, og, hvis ikke reduseres; oppkast. Dosen skal aldri tillates å forbli ved denne øvre grensen. Det vanlige behandlingsdoseområdet er 3000 til 9000 milligram daglig fordelt på tre doser, men noen ganger kan noen pasienter trenge mer (ved alvorlig depresjon eller psykose). Den giftige dosen for hunder er omtrent 5000 milligram per 2,2 pund (1 kilo) kroppsvekt. Vi vet ikke den giftige dosen for mennesker siden niacin aldri har drept noen.”

Uunngåelig legeskepsis og spørsmål om niacins beviste sikkerhet og effektivitet besvares best i Orthomolecular Psychiatry, redigert av David Hawkins, M.D. og Linus Pauling, Ph.D. Denne nesten 700 sider læreboken er standardreferansen for detaljer om niacinterapi. Personer med en historie med mye alkoholbruk, leversykdommer, diabetes, eller under graviditet, vil spesielt ønske at legen deres overvåker mengden av niacin i kvantitet. Overvåking av langvarig bruk av niacin er en god idé for alle. Den består i at legen din sjekker leverfunksjonen din med en enkel blodprøve.

niacinTabletter                                                                                                                                                 

Vanlig og enkel niacin kan kjøpes i tabletter på ethvert apotek eller helsekostbutikk. Tabletter er vanligvis tilgjengelige i doser på 25 mg, 200 mg eller 400 mg. Tablettene er som regel skåret på midten, slik at du lett kan dele dem i to. Du kan også dele halvdelene i to for å få den nøyaktige mengden du ønsker.

Hvis en niacintablett tas på tom mage, vil det oppstå en flush (hvis det i det hele tatt skal skje) innen ca. 20 minutter. Hvis niacin tas rett etter et måltid, kan en slik flush bli forsinket. Faktisk kan flushen oppstå lenge nok etterpå til at du glemte at du tok niacinen! Ikke la flushen overraske deg. Husk at niacinen gjør dette iblant, og du kan enkelt overvåke det.

Hvis du vil ha en flush med en gang, kan du pulverisere niacin-tabletten. Dette gjøres enkelt ved å knuse den mellom to skjeer. Pulverisert niacin på tom mage kan resultere i en flush (rødme) i løpet av minutter.

Det er to vanlig tilgjengelige former for niacin uten flush, niacinamid og inositolheksaniacinat. Disse formene for vitamin B-3 er de som ofte finnes i flere vitaminer og B-komplekse preparater. Hos de fleste forårsaker ikke niacinamid og inositolheksaniacinat en flush i det hele tatt. Etter min mening er inositolheksaniacinat mindre effektivt enn vanlig niacin. Niacinamid senker ikke serumkolesterolet. Dette er viktige forskjeller å huske ved kjøp.

Det er lurt å ta alle de andre B-komplekse vitaminene i et eget tilskudd i tillegg til niacinen. B-vitaminene, er som profesjonelle baseballspillere og fungerer best som et lag. Likevel ser det ut til at kroppen trenger proporsjonalt mer niacin enn de andre B-vitaminene. Selv den amerikanske anbefalte daglige dosen (RDA) for niacin er mye mer enn for noe annet B-vitamin. Mange leger anser dagens RDA for niacin på bare 20 mg for å være altfor lav for optimal helse. Mens regjeringen fortsetter å diskutere dette, er det mulig å bestemme selv basert på suksessen til leger som bruker niacin til sine pasienter hver dag.

Crispy-Air-Fryer-Tofu-23

Tofu

B3 i Mat: Noe mat inneholder B3, men det er ikke nok dersom man trenger det for terapeutiske forhold. Egg, fullkornsprodukter, peanøtter og faktisk også kaffe.

Men Niacin dannes også fra en av de aminosyrene, som finnes i protein. Denne aminosyren heter tryptofan, og er en aminosyre som er nødvendig for å oppleve en god søvn, da den er forstadiet til Melatonin. For å danne 1 mg Niacin trengs det 60 mg tryptofan. Hvor får man tryptofan fra? Disse matvarene: Tofu, Frø fra pumpkin (ristet i panne).

Kilder: http://www.doctoryourself.com//hoffer_niacin.html )

Orthomolecular Psychiatry, redigert av David Hawkins, M.D. og Linus Pauling, Ph.D

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply