Melatonin

Hva er Melatonin?

Og hvorfor er det så viktig å ha nok av det?

Anatomical-Position-of-the-Pineal-Gland

Små kroppslige organer gir oss følelser og tanker

Melatonin er et viktig hormon i kroppen vår. Det dannes i et lite organ i hjernen som heter Pineal Gland (kjertel). Her dannes også det viktige Seretonin og Epithalamin (øker læringsevnen og hindrer aldringsprosessen). Det er ikke så kjent som andre hormoner, men er likevel viktigere enn man kanskje har vært helt oppmerksom på.

Det blir noen ganger kalt vårt søvnhormon, fordi det har så stor betydning for om vi lett sovner om kvelden eller ligger våken i timevis uten å få sove.

Men dette hormon har også stor betydning for å holde oss friske og unge.

1.     Benskjørhet; undersøkelser i Canada 2014 viste at tilskudd av Melatonin til rotter, gjorde knoklene sterkere.

2.     Brystkreft; Museforsøk på Henry Ford Hospital i Detroit viste at Melaton tilskudd reduserte utviklingen av tumorer ved brystkreft.

3.     Immunitet generelt: Dr. Neil Nedley skriver: Rotteforsøk har vist at der kreft var tilført rottene, ble alle de som var injisert med melatonin friske igjen. De andre rottene døde.

4. Melatonin skal også å ha en virkning på fedme. Dette er kanskje fordi vårt stressnivå øker i kroppen når vi har et dårlig søvnmønster. Men undersøkelser viser også at Melatonin stimulerer produksjonen av brunt fett (internasjonal undersøkelse i 2013). Brunt fett har den funksjonen at det forbrenner kalorier og kan derfor slanke et menneske i motsetning til hvitt fett som hoper seg opp i kroppen. Brunt fett kan også «spise opp» hvitt fett som skaper alle problemene med overvekt. Undersøkelser på rotter viste også at Melatonin gjorde rotter mer følsom for kulde og mosjon, som igjen fører til at kroppen gjør bedre nytte av mosjonen.

5. Senker blodtrykk og minsker kolesterol i kroppen.

6. Øker evnen til å føle tilfredshet.

Hvordan skal vi så øke Melatonin i kroppen vår?

Melatonin kan kjøpes i mange land og brukes som sovetabletter. Men dersom det tas kunstig slutter kroppen å produsere det selv og det er uheldig i det lange løp.

Naturlig og best; la kroppen gjøre det selv. Pineal kjertelen i hjernen trekker tryptofan ut fra blodet. Av den lager den Seretonin. Fra seretonin lager kjertelen Melatonin.

Kjertelen produserer Melatonin om natten, når mørket faller på. Men da må du sove for at det skal skje. Den største produksjonen skjer mellom 02:00 og 03:00 om natten og da gjelder det å ikke være våken! Den beste produksjonen kommer også ved at det er helt mørkt der man skal sove. Lys i soverommet eller computere med lys kan også ødelegge produksjonen sier forskere.

lyslampeMen… betingelsen for at man skal produsere dette stoffet om natten er at det er kommet dagslys gjennom netthinnen om morgenen! Dette bør skje før klokken  09:00. Har du snudd døgnet; vært oppe om natten og sovet lenge om morgenen, ødelegger du din egen Melatoninproduksjon og eneste måten å løse dette på er å stå opp om morgenen og rette det opp så fort som mulig. 2 betingelser til; du må ha nok kalsium og B6 i kroppen. Kalsium fås best fra kål, sesamfrø og kokte bønner m.m. B6 får du blant annet fra paprika.

I våre nordlige land er det derimot ikke alltid noe dagslys så tidlig om morgenen. Det kan løses ved å kjøpe en dagslyslampe og sette den på om morgenen. Denne lampen virker også mot depresjon og kan derfor være nyttig til flere ting.

Mat: Kroppen lager melatonin dersom den får tilført en viktig byggestein: TRYPTOFAN. Og hva må du spise for å få tryptofan i deg? Det som inneholder mest er Tofu og ristede gresskarkjerner. Deretter sesamfrø (Tahini), mandler og valnøtter.                                                                                                                                                                                                                             

Noen matvarer inneholder også Melatonin: Havre, mais og ris.

Uheldige faktorer som reduserer melatonin:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Antiinflammatoriske medikamenter, Stress, kaffe (reduserer melatonin til halv mengde i 6 timer, alkohol (41 % reduksjon av melatonin), tobakk.

Kilder: PETER BERGMAN. Faleh Tamimi, professor på det canadiske McGill’s School of Dentistry, Montreal.

Dr Neil Nedley Proof Positive

Tags: , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply